CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Турция може да съдействие за разкриване на хакерите

Миглена Георгиева

Според българското законодателство за хакерство се носи наказателна отговорност – глоба и дори лишаване от свобода, каза за Дарик радио Георги Димитров, член на управителния съвет на Клъстера по информационни и комуникационни технологии.

Нормативната уредба за компютърните престъпления е въведена у нас през 2002 година. За разследващите органи много важно ще бъде да се види какво точно са направили хакерите, уточни Димитров:

Ако само е осъществен достъп до системата и до данните в нея без разрешение, се носи само глоба. Когато обаче е извършено по отношение на информация, която се защитава от закона по някакъв начин като тайна, било лична, служебна или държавна, тогава наказанията са доста по-тежки. Като наказание може да се наложи лишаване от свобода от една до три години, ако разбира се, не подлежи на по-тежко наказание.

Какво става в случаите, когато хакерът е от друга страна?

Тогава има механизми, по силата на които българската държава може да поиска от съответната друга държава съдействие за разкриване на деянието. Трябва да се установи, че лицето е извършило деянието от съответната държава.

В страниците на хакнатите сайтове пише, че са хакнати, тъй като „държавата не е реагирала на разрушаването на турския паметник „Чешма”, затова са сега два ваши министерски сайта са хакнати”. Това какво представлява?

Ако деянието е извършено повторно, действително се носят и по-тежки наказания. Това са т.нар. квалифицирани деяния, особено ако е от две и повече лица, които предварително са се наговорили. Това деяние има различни нюанси и доколкото разбираем от вашите думи, е на лице на промяна на данни – при всички случаи се носи наказание „лишаване от свобода”, като в най-тежкия случай е до три години. Ако се пропагандира някаква фашистка антидемократична идеология или се подклажда някаква расова ненавист, тогава може да се наложат и доста по-тежки наказания.

DarikNews,01.09.2007