CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Турски хакери разбиха сайтовете на земеделието и строителния контрол

Удариха с голи каки две министерства
Цял ден спецченгета се борят с компютърните пирати

Юлияна Узаничева

Голи каки превзеха на абордаж две родни министерства. Момите с пищна гръд и оскъдно облекло се вихриха цяла сутрин необезпокоявани по сайтовете на земеделието и строителния контрол. "Превратът" на интернет страниците бе установен вчера по обед.
Атаката на хакерите вдигна на крак цялото ръководство на земеделското министерство. Вместо новини и полезна информация за фермерите на сайта на ведомството се показаха снимки с полуоблечени дами. По-късно те бяха заменени с надпис, който гласеше, че разбиването на сайта е протест срещу антитурските настроения в страната.
Хакерите най-вероятно са проникнали през защитата на сайта около 11-12 ч по обяд в събота, обясниха подчинените на Нихат Кабил. Компютърните пирати са "влезли" през новинарския канал. В началото препратката към снимките с жени по бельо е ставала само след като кликнеш за повече информация върху някоя новина. След това обаче е сринат целият сайт. Първи белята открил дежурният в пресцентъра и веднага сигнализирал на земеделския министър Нихат Кабил. Той пък се обадил в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Спецполицаите отишли в земеделското министерство, за да проследят откъде идва атаката. Заедно с компютърните експерти на ведомството се опитали да върнат страницата на министерството в обичайния й вид. Вместо това обаче на мястото на дамите по бельо, които заместили информацията за фермерите, се появили надписи, обясняващи причината за атаката. В тях турски хакери от онлайн организацията Ayyildiz Team признават, че те са разбили защитата на правителствения сайт. Така протестират срещу партия "Атака" и нейния лидер Волен Сидеров. Хакерите се обявяват и против бездействието на правителството по повод унищожаването на турска чешма в бургаското село Трънак.
Няма опасност пиратите да проникнат в сървърите на ведомството и да заличат или измъкнат поверителна информация, категорични са компютърните спецове на Нихат Кабил.
Заради атаката министърът, заместниците му, шефовете на дирекции и компютърните експерти от ведомството се събраха по спешност в сградата през почивния ден. Те останаха там над 8 часа, докато бъде възстановена нормалната работа на сайта. Около 17,30 ч вечерта в събота интернет страницата на ведомството заработи в обичайния си вид. Окончателното възстановяване на сайта обаче продължи до късно вечерта.
Освен страницата на земеделското министерство бе засегната и тази на Държавната агенция за строителен контрол. На официалния сайт на ДНСК излизаха същите картинки и надписи като при земеделието. Шефът на строителния контрол Иван Симидчиев не беше открит за коментар.
Според лидера на "Атака" Волен Сидеров хора от земеделското ведомство са участвали в хакването на собствения си сайт. Това са небивалици, не знаем откъде Сидеров би могъл да има подобна информация и да твърди такива неща, след като дори спецполицаите не знаят как точно е станало разбиването на защитата на сайта, възмутиха се от ведомството на Нихат Кабил.
Организацията, която пое отговорността за разбиването на двата правителствени сайта, хакна и официалната страница на партия и вестник "Атака" преди година.

в."Стандарт нюз",02.09.2007