CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Паднаха всички пречки пред вота на турските изселници

ДПС успя да се пребори да няма строги ограничения за гласуване на местните избори

Ясен Люцканов

С гласовете на БСП и ДПС вчера бяха обезсмислени всички революционни условия за уседналост при гласуване на местните избори наесен, приети преди седмица. Те трябваше да бъдат пречка пред "вноса на избиратели", главно турски изселници и сезонни работници по морето.

От проектозакона за местните избори вчера правната комисия премахна изискването от избирателните списъци да се заличават имената на гражданите, чийто настоящ адрес е извън България през последните 10 месеца преди вота.
Предложението бе на Мая Манолова от БСП и Четин Казак от ДПС. От НДСВ гласуваха "въздържал се", а десницата бе против. Това означава, че изселниците в Турция, които имат настоящ адрес там, няма да се заличават от списъците, както беше на евровота.
По предложение на Анелия Мингова от НДСВ вчера бе променен и друг текст в проекта. Заложените 10 месеца уседналост бяха намалени на 6. Според шефа на жълтите депутати Анелия Мингова това бил подходящият срок, тъй като точно преди половин година парламентът за пръв път въведе изискването. "Който си е правил други сметки, е можел да уседне някъде, за да гласува", обясни Мингова. "Към мен се обърнаха представители на местната власт, че още от пролетта масово се регистрират сезонни работници с тази цел", контрира шефът на комисията Янаки Стоилов, но не успя да събере достатъчно подкрепа.
Днес е ключовото гласуване в комисията дали законът изобщо ще предвижда някакво условие за уседналост. Ако бъде прието тълкуванието на ДПС, на практика уседналост няма да има. От движението предлагат право на глас да имат всички, които имат постоянен или настоящ адрес в съответното населено място.
"Всичко се обезсмисля", възнегодуваха от опозицията, но запазиха надежда да съберат подкрепа при гласуването в пленарната зала.
По настояване на ДПС отпадна и интегралната бюлетина. Четин Казак обясни, че тя не е подходяща за преференциално гласуване на местни избори, защото ще трябва да се изпишат и всички имена на кандидати за общинари. В градове като София бюлетината щяла да представлява цяла книжка.
Отпадна и изискването кандидатите за кметове и общински съветници да са пребивавали на територията на съответната община поне 10 месеца. По настояване на червените депутати срокът остана 2 месеца до насрочването на изборите.
Отхвърлена беше идеята да се смени избирателната система "Д`Онт" с "Хеър-Нимайер", която толерира по-малките партии. Според Мая Манолова е по-добре да са привилегировани големите партии, за да не се получават шарени общински съвети и да се затруднява управлението.
Отпадна и замисълът на БСП за ограничаване на т.нар. бизнес партии. Идеята беше на местния вот да могат да участват само партии, които са били поне веднъж преди това на национални избори.
(в."Сега",19.7.2007 г.)