CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Фуат Гювен ще газифицира Свиленград,25.07.08

Турският бизнесмен Фуат Гювен и публичната компания "Енемона" ще газифицират Свиленград. Общинският съвет одобри устава на дружеството"Свиленград газ", в което общината ще има 10% и ще участва с апорта на 2002 кв. м земя. Капиталът на дружеството ще е 1.9 млн. лв., съобщиха от областната администрация. Общината на учредителното събрание ще запише една привилегирована акция, която да й гарантира решаващ глас.

Газовото дружество ще кандидатства за лиценз за газоразпределение от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране/ДКЕВР/. Според енергийния закон, ако се окаже, че и друга компания проявява интерес, регулаторната комисия ще трябва да проведе конкурс. За получаването на лиценза "Свиленград газ" трябва да представи бизнес план и да докажа възможността за финансиране на газификацията. Той ще трябва да сключи и договор за покупка на горивото с "Булгаргаз".

Фуат Гювен има безмитна бензиностанция в ГКПП-та Капитан Андреево, която продължи да работи независимо че правителството официално затвори безмитните магазини и бензиностанции. Гювен е собственик на Търговска банка Д/ бившата Демирбанк/, която се очаква да финансира проекта. Той притежава и водни централи на търгове,проведени от Агенцията за приватизация- ВЕЦ"Камен рид", ВЕЦ"Ловеч" Росица 2"., "Росица 3" и "Чипровци".

Инвеститорите имат интерес и към газификацията на Кърджали и Момчиловград.

Inform,25.07.08
*

Свиленградските съветници приеха устава на газовото дружество

Люба Асенова

Свиленградският местен парламент прие устава на акционерното дружество с общинско участие, което ще газифицира града. След учредяването, дружеството ще кандидатства за лиценз пред Държавната комисия по енергийно и водно регулиране. В "Свиленград-газ" АД общината участва с апортна вноска на земя, представляваща 10% от дяловете. На предишното си заседание съветниците приеха оценката на терена с площ 2 002 квадратни метра, която е 196 000 лева. На учредителното събрание общината ще запише 196 000 поименни акции, като едната от тях ще бъде "златна" и ще гарантира интересите на Свиленград в газовата компания. Общият капитал на "Свиленград - газ" ще бъде 1960 000 лeва. Бизнесменът Фуат Гювен ще участва с 60% в дружеството. Останалите 30% ще бъдат на "Енемона" АД. Общинарите възложиха на кмета на Свиленград Георги Манолов да подпише устава на дружеството на предстоящото учредително събрание на "Свиленград – газ" АД. Представител на общината в Общото събрание на акционерите ще бъде общинският съветник от БСП Димитър Митев, а в Борда на директорите - адвокат Всевдана Овчарова.

Inform,юли 2008