Златна фиала от Панагюрското съкровище бе връчена на Иза Бал, признат за Сомелие на Европа на конкурс в София.
Престижното състезание за пръв път се организира в България от Българската Асоциация на Сомелиерите.
Финалистите премериха сили в Народния театър Иван Вазов. На сцената, където във всеки спектакъл дефилират илюзията и истината, представителите на Турция, Швейцария и Франция трябваше да познаят истината за сервираните напитки.
Престижното състезание за пръв път се организира в България от Българската Асоциация на Сомелиерите.
Финалистите премериха сили в Народния театър Иван Вазов. На сцената, където във всеки спектакъл дефилират илюзията и истината, представителите на Турция, Швейцария и Франция трябваше да познаят истината за сервираните напитки.
снимка Анна Георгиева
Изкуството на сомелието не се изчерпва с познанията за виното, което се дегустира в прозрачни бокали, но се разпростира и върху силните питиета, които обаче се сервират в непрозрачни чаши, за да не ги издаде цветът им.
Най-добре се справи с всички тестове турският сомелие Иза Бал, следван от швейцареца Паоло Бассо. Френският представител Ерик Звибел остана на трето място.
Иза Бал посвети наградата си на Балканите, през които виното се е разпространило по съвременния цвят.
Най-добре се справи с всички тестове турският сомелие Иза Бал, следван от швейцареца Паоло Бассо. Френският представител Ерик Звибел остана на трето място.
Иза Бал посвети наградата си на Балканите, през които виното се е разпространило по съвременния цвят.
В последните години културата на виното не е изключителна френска привилегия, което доказва и конкурсът в София. Престижни вина се предлагат както от традиционните европейски производители, сред които е България, така и от "екзотични" производители като Чили, Австралия и Южна Африка. Същото важи и за произхода на небцетата, които могат да ги оценят.
Любопитно е, че Турция е на средата между Иран и Гърция, където археолозите са открили най-древните следи от винификация на грозде в амфори, датирани от шестото хилядолетие преди Христа.
Цветът на виното не вълнува само сомелиетата и ценителите. Историци и антрополози дълги години тълкуваха загадъчния син цвят приписван на виното от Омир (море с цвят на вино), преди да се сетят, че гърците пиели божествената напитка силно разредена с вода.
Слава на Омир и на повишаващата се култура на виното, днес подобно нещо не може да се случи дори и в долнопробна балканска кръчма.
Inform,26.05.08
Любопитно е, че Турция е на средата между Иран и Гърция, където археолозите са открили най-древните следи от винификация на грозде в амфори, датирани от шестото хилядолетие преди Христа.
Цветът на виното не вълнува само сомелиетата и ценителите. Историци и антрополози дълги години тълкуваха загадъчния син цвят приписван на виното от Омир (море с цвят на вино), преди да се сетят, че гърците пиели божествената напитка силно разредена с вода.
Слава на Омир и на повишаващата се култура на виното, днес подобно нещо не може да се случи дори и в долнопробна балканска кръчма.
Inform,26.05.08