CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Десетки напират към НОИ в Кърджали, вадят документи

Турция призна трудовия стаж на изселниците ни

Установилите се в южната ни съседка след 1989 г. ще откупуват годините, които не им достигат за пенсия

ВИЛДАН БАЙРЯМОВА


Снимка: Авторът

Изселници в Турция винаги пристигат по родните си места в Кърджалийско, особено за отбелязване на знакови събития.

Районното управление „Социално осигуряване" в Кърджали е в поредната си обсада. От миналата седмица „двойни" граждани от Турция атакуват гишетата и пристигат направо от автогарата, разкриха пред „Монитор" служители.
Всяка сутрин поне 30-ина души подават молби, което предполага обработката на поне 500 такива за месец. Хората от опашките трескаво вадят документи за трудов стаж, натрупан от времето преди да се изселят в Турция и да получат гражданство там.
Напливът е резултат от приетите преди близо месец в Меджлиса законови промени за пенсионната реформа в южната ни съседка. Турският парламент е приел текст в закона, според който изселниците от България, установили се там след 1 януари 1989 г., могат да откупят годините, които не им достигат за пенсия.
Броят на онези, които ще се възползват от този закон, е огромен. Известно е, че „голямата екскурзия" от лятото на 1989 г. отнесе през Капитан Андреево 600 000 български турци, подложени преди това на насилствена смяна на рождените им имена. Впоследствие около 200 000 души се завърнаха в родината си. Но гражданство в Истанбул, Бурса, Измир, Текирдаг, Чорлу и други турски градове получиха над 400 000 нашенци. Същите вече притежават и съвременни български документи за самоличност, поради което ги наричат „двойни" граждани. В по-голямата си част те са хора, изселили се в трудоспособна възраст и с различни като продължителност стажове у нас. Трудовият им стаж в България обаче досега не се признаваше в Турция при пенсионирането. Според досегашното законодателство на съседите 20 г. работа бяха достатъчни за излизане в пенсия.
С поправката за регламентиране на доплащанията за стажа в Турция на хората с българско и турско гражданство им се дава възможност да си купят точки вместо стаж за всяка пропусната и досега непризнавана от турските власти година. Най-малко 50 000 души в пенсионна възраст ще трябва да доказват в Турция отработеното у нас след 18-годишна възраст.
Напрежението сред българските изселници по въпроса с признаването на стажовете им датира от миналата година. Акцията е на Федерацията на балканските изселници „Балгьоч". Тогава около 20 000 „двойни" граждани са поискали прехвърляне на българския трудов стаж в Турция. По неофициална информация след първото четене на законовите поправки още 17 000 души са подготвили документи. За да стане това, обаче е необходимо двустранно споразумение, което в момента ние нямаме с Турция. Вчера лидери на изселнически организации от Бурса поискаха лични срещи с шефката на НОИ в Кърджали Гергана Стоянова, за да обсъдят решението на проблема. Пред „Монитор" обаче тя заяви, че не може да коментира нищо, тъй като все още не е запозната с новия турски закон.
С влизането в сила на новия закон българските изселници ще трябва да плащат по 3 долара на ден за непризнаваните досега години от трудовия им стаж в България, заяви пред "Монитор" Зулфетин Хаджиоглу, председател на Федерацията на балканските турци с център Одрин. Това означава, че те ще си купуват българския стаж, ще го прибавят към отработеното време в Турция и така ще им се формират пенсиите, допълни той. По думите му от законовата поправка ще се ползват не повече от 2 на сто от изселниците, тъй като останалите продължават да работят.

Inform,21.05.08