CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

След затварянето на родните фришопове

“Коч” вдига безмитен мол на границата

Турците ще правят магазини и на Лесово и Малко Търново

Красимира Славова

Турци отварят нова зона за безмитна търговия на границата с България. Компанията "Коч холдинг" обяви намеренията си няколко седмици след като българското правителство взе решение за затваряне на родните фришопове. Дъщерната фирма на "Коч" - "Сетур травъл", започва изграждането на нова зона при ГКПП Капъкуле - Капитан Андреево.

Досегашните фришопове ще бъдат премахнати, а върху освободените площи ще бъде изграден модерен комплекс за продажба на стоки, освободени от мито.
"Коч холдинг" поема безмитната търговия за 15 години напред. Това става по силата на договор, според който турската групировка получава правото да контролира фришоповете освен по границата с България и в граничните зони с Грузия, Сирия и Иран.
Чрез "Сетур травъл" компанията планира да стъпи скоро и на граничните контролнопропускателни пунктове при Хамзабейли и Дерекьой, които са срещуположни на Лесово и Малко Търново.
Други ще спечелят от затварянето на родните безмитни магазини, прогнозираха хора от бранша, след като управляващата коалиция взе това решение. Причина за него станаха критиките от страна на Европейската комисия към дейността на магазините. От Брюксел обаче заявиха, че никой не е натискал българското правителство да предприема подобна крачка.
У нас "Коч холдинг" държат бензиностанциите "Опет", но планират да продадат бизнеса си. Преди година те се разделиха и с веригата си магазини "Рамстор". Компанията бе кандидат за покупката на БТК.

standartnews>com,ВТОРНИК, 26 Февруари 2008