CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Търсят $300 000 за спасяванета на светинята

Снимка: МОНИТОР

"Желязната ц ърква"

“Св. Стефан” най-красивата църква в Истанбул

Българският храм остави след себе си катедрали и гръцки черкви

Българската православна църква "Св. Стефан" в Истанбул е спечелила първо място сред десетте най-красиви църкви в Турция, съобщи в. "Хюриет", цитиран от БТА. Класацията е изготвена по повод коледните празници от духовници, изкуствоведи, скулптори и туроператори и в нея са включени само действащи християнски храмове.
"Св. Стефан", широко позната като "Желязната църква" е построена през 1898 г. в истанбулския кв. Фенер на Златния рог, за да замести дървения си предшественик на същото място. Българската държава похарчва тогава за изграждането й над 1 млн. лв. Желязото е било избрано за конструкцията, за да гарантира здравина на строежа, издигнат върху свлачищен терен. Църквата е построена от сглобяеми метални части с обща тежест от 500 тона, които били докарани от Виена с кораб по река Дунав, през Черно море и Босфора.
Преди да бъде издигнат в днешния си вид на мястото на източноправославния храм е имало дървена къща, която цариградските българи преустроили в черква през 1849 г.
"Св. Стефан" оставя след себе си в класацията католическата катедрала "Сен Антоан" от 18 в. и арменската църква "Мерйемана" от 19 в., също издигнати в някогашната турска столица. Четвърто място заема църквата на Арменската патриаршия, построена през 19 в. в Истанбул на място, където християнските храмове на няколко пъти са били опожарявани. Петото място е отредено на православната църква Антакия в окръг Хатай, Южна Турция, а на шесто място се нарежда арменската "Света троица" пак в Истанбул. Следват гръцките храмове "Свети Георги" и "Света Троица", като и те се издигат в града край Босфора. Осма и девета са келданската "Мар Петюн" в Диарбекир и асирийската църква към манастира Дейрюлзафаран в Мардин, датиращ от 5 в.

в."Монитор",29.12.2007