CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Изселниците в Турция отрязани и от местния вот

Всички без ДПС подкрепиха въвеждането на по-строги мерки срещу вноса на избиратели

Любо Обретенов

Изселниците в Турция най-вероятно няма да могат да гласуват и на местните избори.
Правната комисия на парламента прие на второ четене обобщения вариант на промените в избирателния закон, които засилват рестрикциите към избирателите, които не живеят постоянно в дадена община. Всички присъстващи членове на комисията подкрепиха текста, единствено от ДПС бяха против.

Промените в закона за местния избор въвеждат уседналост от 10 месеца. Това означава, че избирателите няма да имат възможност да гласуват в друга община освен в тази, в която са живели трайно към края на декември м.г.
Основната промяна в закона е, че избирателят ще може да гласува по постоянния си адрес - този, който е записан в личната му карта, само ако той съвпада с настоящия - този, на който живее в момента. Както и на евроизборите, служба ГРАО ще заличава от избирателните списъци лицата, които нямат настоящ адрес в българска община. Така изселниците в Турция, които имат постоянен адрес в България, но са регистрирани и отвъд Босфора, няма да могат да гласуват. Това ще е възможно само ако те са се регистрирали у нас до декември миналата година.
Подобна бе разпоредбата и за евроизборите, но тогава изселниците имаха поне един месец да реагират и да се регистрират в българска община. Освен това нямаше изрично изискване настоящият и постоянният адрес да съвпадат. Тогава заради уседналостта 185 000 изселници в Турция бяха извадени от списъците. Живеещите край Босфора, които имат право на глас у нас, са общо около 300 хил. души.
Уседналостта от 10 месеца засяга и сезонните работници по морето или други краища на страната, които ще могат да гласуват само по родните си места. Така се обезсмисля идеята на някои амбициозни бизнесмени в малки градчета, които смятаха да влязат в политиката чрез "внос на избиратели" от други населени места. Те караха работниците си да се регистрират в съответната община, за да могат да гласуват за тях на вота. Процесът обаче започна от януари. Така например само за 4 месеца в несебърското с. Свети Влас са регистрирани 1200 нови избиратели, в Несебър - 900, а в Бургас - близо 4000.


Има още една съществена разлика с евроизборите. Там избирателите, които бяха изключени от списъците, имаха право да подават декларация за уседналост, в която да заявят, че са живели в България или друга страна - членка на ЕС. Това автоматично им даваше право на глас. Едва след това евентуално можеше да се направи проверка дали съответният дописан не е излъгал, за което може да понесе наказателна отговорност. До този момент не е известно някой да е правил подобна проверка.
Промените в закона за местните избори не предвиждат подаването на подобна декларация. Не е уточнено и как точно се доказва уседналостта при спор. Записано е само, че в избирателните списъци се дописват имената на гражданите, които имат право да гласуват в съответната секция, но са пропуснати. Те ще трябва да представят само документ за самоличност. В него обаче е записан постоянният адрес, настоящият може да се докаже чрез документ, издаден от съответната община. Изискването на подобен документ от местните власти също ще затрудни изборния туризъм. Според Иван Сотиров в крайния си вариант законът трябва да предвижда и подаването на декларация за уседналост.
С всички гласувани текстове законодателите на практика дадоха превес на промените, внесени от Иван Сотиров (ОДС). Проектът на БСП, подкрепен и от ДПС, позволяваше да се гласува и само по постоянен адрес, което значително щеше да улесни изборния туризъм от Турция. Това предизвика бурната реакция на ДПС. В хода на дебата Ремзи Осман от ДПС отбеляза, че е некоректно правната комисия да дава превес на един проектозакон пред друг. Шефът на правната комисия Янаки Стоилов му обясни, че пленарната зала ще реши как да изглежда избирателният закон. Тогава депутатите от ДПС заявиха, че ще внесат предложение, което да даде възможност да се гласува и само по постоянен адрес. Ако съотношението на силите се запази и в пленарната зала, почти няма вероятност предложението на ДПС да получи подкрепа.
(в.Сега,11.7.2007 г.)