CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Ибряма с концерт в НДК

Всяка поява на Ибряма на българска сцена се превръща в събитие, защото родният ни музикант вече концертира повече в чужбина отколото у нас. На 24 октомври обаче в зала 1 на НДК той ще свири само и единствено за българската публика и то в компанията на оркестър “Орфей”, Георги Янев с оркестър “Тракия” и Наско Стоев с оркестър “Канарите”.

Това е една дългоочаквана за Иво Папазов среща, защото ще се състои 20 години след надсвирванията в Стамболово, когато е бил последният им общ концерт. На лайфа в НДК ще бъде промоциран и новият албум на Ибряма “Танцът на Сокола-музиката на моя народ”, който е издаден от английска компания и се продава в огромни тиражи по цял свят.

Inform,вторник, 14 октомври 2008

*

Иво Папазов

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Иво Папазов-Ибряма
български музикант

Роден: 16 февруари 1952
Кърджали, България


Иво Папазов, по прякор Ибряма (истинското му име е Ибрям Хапазов) е български кларинетист от семейство на потомствени музиканти (зурнаджии и кларинетисти) от ромско-турски произход.

Започва да свири още от дете. Учи в строителния техникум в Кърджали. Първия си оркестър формира през 1974-а. По време на т.нар. „възродителен процес“ е съден и пратен в трудов лагер заради произхода си. Става международно известен с виртуозността, с която превръща традиционната местна сватбарска музика в джаз-феномен. След промените в края на 1989 г. Ибряма свири по цял свят, в сътрудничество с най-добрите джазмени на няколко континента.

През 2005 г. той спечелва наградата на публиката на престижните награди за World Music на Радио 3 на английската ББС и я посвещава на сънародниците си. През същата година става лице на България за първия рекламен клип за страната, който се завърта по европейския телевизионен канал Euronews и в който звучи неговата мелодия „Носталгия“.

Албуми

  • „Панаир“ (2003)
  • „Balkanology“ (1991)
  • „Orpheus Ascending“ (1989)

Външни препратки

Inform