CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Строят българско читалище в Одрин

Данаилов откри музей и библиотека в храма “Свети Георги”

Одрин. ТАНЯ Николова, пратеник на “Монитор”, ТУРЦИЯ
Да бъде построено българско читалище в Одрин. Тази идея сподели министърът на културата проф. Стефан Данаилов при откриването на библиотека в храма "Свети Георги" в града.
Мислехме с проф. Стоян Денчев за построяването на читалище, но засега това е само смело хрумване, допълни Данаилов. В момента се събират филми и записи за изграждането на фоно- и филмотека.
Църквата "Св. Георги" в Одрин се открива лесно. Макар базиликата да не пронизва небето като минаретата на величествените джамии, всеки може да ви упъти. Има и табели.
В махала "Барутлук", сред турските къщи, долепени плътно една до друга, се извисява красивата фасада, облицована с каменни плочи и тухли. Българската църква е напълно реставрирана, а официално открита през пролетта на 2004 г. Оттогава вратите и са отворени за православни и мохамедани.
От вчера в светилището има малък исторически музей и богата библиотека на роден език. Над 150 ценни експоната - дарение от НИМ, разкриват бита, традициите и културата на българите, населявали този край. Освен накити, носии и предмети от миналия век, просторните балкони на "Св. Георги" са приютили и библиотеката.
Над 2000-те тома са подредени от Висшето училище по библиотекарство и информационни технологии, има дарения и от Кърджали, Силистра, Свиленград. За желаещите да се запознаят с нашата литература е обособена читалня. Има също и информационен център, както и абонамент за българската преса.

monitor>bg,Сряда,09 Януари 2008