CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Наш готвач изкушава Истанбул с агнешко

Петър Янков пребори 50 колеги със специалитета"Сейнт Мери"

Всеки опит на чуждоземен готвач в Турция да впечатли местните си колеги с приготвянето на агнешко блюдо изглежда като смела мечта. Турците са най-добрите кулинари, когато става дума за агнешко. Това признава и пловдивският майстор в кухнята Петър Янков, който бе един от осмината българи, представили страната ни на Международния кулинарен фестивал в Истанбул. Въпреки това той още преди конкурса твърдо бе решил, че ще се бори за награда точно в този раздел. Резултатът показа, че самочувствието на нашия майстор е напълно оправдано. Авторитетното жури на фестивала възнагради майсторството му с грамота. Българите като отбор пък се класираха на четвърто място измежду над 500 участници от 17 страни.
Петър Янков е сред най-младите, които получават покана за участие в състезанието от Асоциацията на професионалните готвачи в Турция. "Кулинарният фестивал премина колкото вълнуващо, толкова и напрегнато", разказва след завръщането си в България готвачът. Лично на него му било доста трудно, защото за първи път участвал в подобен конкурс.
Притеснението идвало от изключително краткото време, което се давало на готвачите да приготвят ястие - само 30 минути. От друга страна пък, журито от над 10 професионални готвачи от различни страни, било изключително взискателно. "Може би това бе и причината в много от разделите изобщо да не бъде присъден златен медал. Така нашите три сребърни медала са си направо златни", обяснява младият кулинар. По думите му агнешкото месо е негова слабост, затова решил да шашне конкуренцията именно с гозба от него. "Приготвих "Сейнт Мери", което е основно ястие от агнешко с коприва", обяснява готвачът. Блюдото е от агнешко месо от плешка, която преди това е маринована. Панира се в горски билки. Към ястието има тиквички и червени домати, панирани в мащерка, бейби салата "Капрезе" с мариновано козе сирене и редукция от балсамов оцет. С кулинарния си шедьовър Петър успява да се пребори с конкуренция от над 50 готвачи, които също се представяли в раздела за агнешко месо. Специалитетът му бил добре оценен и от турските му колеги, което е голямо признание за работата му. За класирането журито на конкурса следило освен за вкусовите качества на предложеното ястие и за чистотата в кухнята на всеки от готвачите. В това отношение пловдивчанинът също нямал конкуренция, защото негов принцип е, че и най-великият готвач губи по точки, ако в кухнята му цари хаос.

"Стандарт нюз",23.12.2007