CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Избирателите в смесените райони се увеличават

В Кърджали ще гласуват 30 хил. души повече от евровота

Районите със смесено етническо население бележат сериозен ръст на избиратели за предстоящите на 28 октомври местни избори. Това показа проверка на "Дневник" в статистиката по избирателните списъци на дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

Броят на хората с право на глас в тези райони, където по традиция първа сила е ДПС, е значително по-голям както в сравнение с предишния кметски вот през 2003 г., така и спрямо гласуването преди пет месеца за Европарламент. За последните четири години избирателите в Кърджали например са скочили с над 7500. На други места в списъците за гласуване са набъбнали с 2 хил. до 7 хил. имена.
Увеличението спрямо 2003 г. най-вероятно се дължи на естествени процеси - прираст и навършване на възраст за гласуване, коментираха от Централната избирателна комисия. "Срещу всяка регистрация си има документ и основание съответното лице да е в списъка", коментира пред "Дневник" и шефът на ГРАО Иван Гетов. По думите му дирекцията се базира на данните в регистъра на населението по общини и няма законово основание да прави проверки.
Разминаването от 2003 г. не идва само от прираста, а най-вече защото на предишните местни избори бяха изчистени хората, напуснали страната преди повече от два месеца, коментира обаче дългогодишният член на ЦИК Михаил Константинов. Сега обаче всички клекнаха на ДПС, добави той.
На евроизборите беше въведено изискване за уседналост, заради което част от трайно живеещите в чужбина българи не можеха да гласуват. След спорове в управляващата коалиция 10-месечна уседналост формално беше записана и за местния вот, но се запази правилото списъците да се правят по постоянен адрес на гласоподавателите и така повечето изселници в други страни отново попаднаха в тях.
Ако се сравнят списъците от май със сегашните, лесно може да се установи колко печели Ахмед Доган от това, че се пребори с уседналостта, коментираха политици. Справката в ГРАО сочи, че увеличението на гласоподавателите в някои общини достига 20-25%. Най-впечатляваща е ситуацията в хасковската община Стамболово, където ще могат да гласуват близо 12 хил. души срещу едва 5 хил. души на евроизборите.
С над 27 хил. спрямо май са се увеличили избирателите в Кърджали, където през 2003 г. кметът Хасан Азис победи още на първия тур, спечелвайки 20 хил. гласа. В област Добрич покачването е близо 13 хил., в Разград - 19 хил., в Хасково - 20 хил. За сравнение, в цялата Бургаска област новите имена спрямо евровота са около 9 хил., във Варна - около 5 хил. В София, където избирателите са над милион, нови гласоподаватели са 26 хил.

dnevnik>bg,21.10.2007