CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

"Коч холдинг" обмисля продажба на "Опет Айгаз"

Водещи компании се интересуват от дистрибутора на горива

Чавдар ПЪРВАНОВ

Турският индустриален конгломерат "Коч холдинг" планира продажба на притежавания от него български дистрибутор на горива "Опет Айгаз". Това съобщиха за "Дневник" експерти на пазара. В момента "Коч холдинг" преструктурира бизнеса си с горива и енергия с цел намаляване на разходите и в тази връзка извършва оценка на дружествата си, става ясно от материали на агенция Ройтерс.

От офиса на "Опет Айгаз" не потвърдиха информацията, но и не отрекоха, че към дружеството има интерес от страна на водещи петролни компании. Според запознати сред заинтересуваните от придобиването на акциите на подразделението на "Коч холдинг", са "Лукойл", "Еко Елда", ОМV и "Ромпетрол". От въпросните дружества отказаха да коментират, но повечето от тях посочиха, че следят за добри възможности за разширяване на мрежите си от бензиностанции.

Според непотвърдена информация първоначалните планове за "Опет Айгаз" са били за продажба на активите на дружеството, в които влизат 17 бензиностанции на територията на страната и три складови бази за газ пропан-бутан на едро. Заради силния интерес от конкурентите обаче мениджърите на дистрибутора на горива са променили целта си и сега търсят само прехвърляне на собствеността и управлението с вероятност за запазване на търговската марка. Оценката само за обектите за продажби на дребно на "Опет Айгаз" надхвърля 35 млн. евро. Според източници на "Дневник" сделка за акциите на компанията ще има, ако предложените от кандидат-купувачите финансови параметри удовлетворяват сегашния собственик.

"Опет Айгаз" е съвместно дружество на компаниите "Опет" и "Айгаз", които са лидери в Турция в търговията с горива и автогаз и са подразделения на "Коч холдинг". Дистрибуторът на нефтопродукти е на българския пазар от 4 години, но въпреки амбициозната си програма за развитие към момента пазарният дял на компанията в продажбите на нефтопродукти все още е незначителен. Инвестиционният проект за "Опет Айгаз България" е на стойност 120 млн. евро, като в тях са включени и 30 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Като цяло секторът на горива в България остава разпокъсан и слабо концентриран, което е предпоставка за продължаване на процеса на консолидация. По неофициални данни малките и независими търговци контролират около 40 на сто от продажбите, оценявани на над 2.2 млрд. литра годишно, и близо половината от бензиностанциите в страната, чийто брой е над 2500. Големите вериги разширяват търговските си мрежи най-вече чрез договори за франчайз с индивидуални оператори, според които дистрибуторите запазват управлението на обектите и ползват търговската марка на франчайзодателя срещу плащане на отчисления от продажбите.
(dnevnik>bg,21.08.2007)